Založ si blog

Islamská revolúcia inak…

Islamský svet dnešných dní sa zmenil. Revolúciou. Pre Európana sa môže zdať, že je to krok vpred – požadujú demokraciu, slobodu slova a voľnosť!!! Hlavne staršia generácia stredoeurópskeho priestoru to chápe, lebo oni takisto bojovali za zmenu na prelome desaťročí. Bojovali za to aby demokracia bola súčasťou ich životov. Demokracia pre nás znamenala voľnosť cestovania, slobodu slova, náboženskú slobodu a politicky život pre každého… Lenže náš boj o demokraciu bol iný ako ten, ktorý sa odohráva v islamských štátoch. Tento boj, snaha o zmenu alebo inak revolúcia je založená na iných hodnotách. Tieto hodnoty sú diametrálne odlišné – iná história, iné zvyky, iná kultúra…

Naša revolúcia bola založená na skúsenosti s demokraciou v prvej polovici 20. storočia v ČSR. Naše hlavné náboženstvo plne fungovalo a funguje v demokratickej spoločnosti dlhé roky. Západná kultúra a zvyky vytvorili demokraciu dnešných dní. Všetky tieto atribúty chýbajú islamskému svetu. Po dlhé roky tieto územia boli pod nútenou správou koloniálnych mocnosti, islam ako taký sám mnohokrát popiera slobodu slova, ľudských práv a zveruje moc do rúk najvyšších náboženských predstaviteľov. Tamojší ľudia sú zvyknutý na určitý štandard práv, ktorý požívajú aj napriek monokratickému, despotickému alebo monarchistickému vládcovi.

Ďalším atribútom revolúcie v islamskom svete sú mesta. Veľké mestá štátov, kde sa formujú myšlienky revolúcie, kde ľudia majú styk zo západoeurópskym systémom. Celkovo – mestá boli vždy ohniskom revolúcie. No keby ste otázku – Čo si myslite o revolúcii vo vašom štáte? – položili obyčajným ľuďom v mimo-mestských oblastiach, tak by z určitosťou padla negatívna odpoveď. Tato väčšina ľudí je proti revolúcii. Sú zvyknutý na svoj štandard práv ktorý požívajú.

Ďalším z mnoha argumentov proti islamskej demokratickej revolúcii je spôsob jej uskutočnenia. Predstavte si situáciu – padne „despota“, ktorý vládne štátu a nastane bezprávie, pretože hlava štátu nie je štát. Cela inteligencia, úrady a nižšia správa funguje na jednom modeli založenom despotom. Keď padne on, padajú aj nižšie hlavy od armády cez správu. Títo ľudia sú v očiach revolucionárov zlí – predrevoluční, ktorí spolupracovali zo starým režimom. Lenže z týždňa na týždeň nemožno zmeniť celu správu tak aby revolucionári prebrali moc. Ľudia s volebným právom si zvolia len tých istých známych ľudí. Táto revolúcia je len a len bábkovou revolúciou, kde sa jedna bábka zmení za nejakú inú „viac demokratickú“.

Revolúcia v islamských štátoch ma zmysel pre davy, zlodejov, ľudí,  ktorí zbohatnú na revolúcii – starých „zlosynov“ vymenia novodobí demokrati – „zlodeji!.

A teraz reálne – predstavte si demokraciu v podmienkach, kde ženy a deti nemajú právo vyjadriť svoj názor a kde táto nová demokracia nemá nijakú šancu zmeniť túto nerovnosť. Predstavte si demokraciu kde je bežný trest smrti tými najnehumánnejšími spôsobmi a predstavte si, že by to obyčajná zmena systému mohla zmeniť…. Nezmysel.

Demokracia je založená na rovnosti, slobode prejavu, trhovom hospodárstve, sociálnych istotách, pohybe kapitálu, tovaru, osôb a služieb, zákaze diskriminácie medzi pohlaviami, rešpektovaní ľudských práv a humanizme. To všetko sa nedá dosiahnuť jedinou revolúciou… Na to treba dlhodobý vývoj a historické cítenie k demokracii – a to sa nedá dosiahnuť za pár dní protestov!!!

Eutanázia – právo na dôstojnú smrť alebo zabitie?

12.11.2011

Slovo „eutanázia“ pochádza z gréčtiny a doslovne znamená „dobrá smrť“ ( Eu je dobrý a thanatos smrť) , väčšinou sa ním myslí niečo podobné ako zabitie z milosti. Existuje množstvo definícií eutanázie. Môžeme ju definovať napr. ako bezbolestné ukončenie života na žiadosť pacienta, konanie, ktorého úmyslom je spôsobiť alebo urýchliť smrť [...]

Žitňanská starostka Kocúrkova.

09.03.2011

V posledných dňoch sa médiami pretriasa téma reformy prokuratúry. Nemyslím teraz práve na zmenu voľby generálneho prokurátora z tajnej na verejnú. Pretože to je jasný nezmysel a politická hra. Tu skôr ide o „reformu“ pani Žitňanskej tykajúcu sa negatívnych pokynov. Čo sú to negatívne pokyny??? – Doteraz mohol nadriadený prokurátor uložiť podriadenému [...]

Vrah premiérom pseudo-štátu? ??

25.06.2010

Nad samozvanosťou a medzinárodnoprávnou ilegalitou Kosova sa priemerne inteligentný človek ani nepozastaví. Je to fakt, ktorý chvalabohu na Slovensku prevláda a verím v to, že to aj tak ostane a Slovenská republika nikdy neuzná nezávislosť pseudo-štátu – Kosova. Iná je otázka – Kto je na poste premiéra „štátu“? Hashim Thaçi – západom [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

lubosdobrovic

Politika, právo, história a to čo ma zaujme...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 11221x
Priemerná čítanosť článkov: 2805x

Autor blogu

Odkazy